Pietruszka korzeniowa

PietruszkaW asortymencie naszej hurtowni posiadamy również pietruszkę korzeniową. Warzywo to jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Oprócz tego zawiera śladowe ilości prowitaminy A (beta-kolagenu), żelaza, magnezu, wapnia, a także olejków eterycznych i aminokwasów.

Po nabyciu pietruszki od rolników przechowujemy ją w specjalnych przechowalniach o regulowanej temperaturze i wilgotności. Dzięki temu stale zapewniamy naszym klientom świeże warzywa. Po zakupie pietruszki w naszej hurtowni zalecamy przechowywanie jej w specjalnych szufladach znajdujących się w lodówkach, dzięki czemu warzywo nie będzie wysychało. Jeśli jednak kupujesz od nas pietruszkę w dużych ilościach, najlepiej umieścić ją w nieogrzewanej piwnicy lub spiżarni.

Będąc właścicielem lokalu gastronomicznego, możesz wykorzystać pietruszkę na wiele sposobów. Idealnie sprawdza się do przygotowywania koktajlów oraz pesto. Będzie to doskonałe urozmaicenie menu każdej restauracji.

Jak prawidłowo uprawiać pietruszkę?

Wszystkie warzywa w tym również pietruszkę pozyskujemy od lokalnych rolników, którzy przywiązują dużą uwagę do ich prawidłowej uprawy. Pietruszka nie ma zbyt dużych wymagań. Jest odporna na przymrozki sięgające nawet do -9°C, a jej nasiona kiełkują już w temperaturze od 2°C. Jeśli jednak chcemy uzyskać obfite plony, najlepiej uprawiać ją w temperaturze 16-18°C. Gleba pod uprawę powinna być lekka, piaszczysto-gliniasta, dobrze spulchniona i wolna od kamieni. Zapewnia to, swobodny rozrost korzeni. Pietruszka wymaga odpowiedniego nawilżenia w momencie kiełkowania oraz przyrostu. Wzrost warzywa hamują niepożądane rośliny wyrastające obok, dlatego należy regularnie wyrywać chwasty.