Kapusta w wielu odmianach

KapustaW ofercie naszej hurtowni posiadamy różne odmiany kapusty. Rolnicy, od których pozyskujemy warzywa prowadzą jej uprawę w odpowiednio nasłonecznionym miejscu, na żyznej glebie. Dbają o regularne podlewanie warzywa i nie dopuszczają do przerostu. Kapustę należy nawozić azotem, wypływa to korzystnie na tempo wzrostu i plonowanie. Dużą uwagę warto przywiązać do jej pielęgnacji, spulchniać glebę i usuwać wyrastające obok chwasty.

Kapusta jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Jej zastosowanie różni się w zależności od odmiany, ale sprawdzi się w każdej kuchni.

Jakie rodzaje kapusty wyróżniamy?

Kapusta biała

Kapusta biała zawiera duże ilości witaminy C, a także jest bogata w błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Możemy ją spożywać w postaci surowej, kiszonej, smażonej lub gotowanej. Surowa kapusta biała charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem, sprawdza się idealnie do surówek czy sałatek. Młodą kapustę możemy również ugotować z dodatkiem smażonej cebulki i boczku.